Sun. Jan 19th, 2020

А Г О Р А

ВЕСТИ, ИСТРАЖУВАЊА И АНАЛИЗИ

ВМРО-ДПМНЕ: ВМРО-ДПМНЕ во соработка со Конрад Аденауер денеска одржа работилница

1 min read

Соопштение до јавноста

ВМРО-ДПМНЕ во соработка со Конрад Аденауер денеска одржа работилницата чиј лајт мотив е Гласот на жените во пратеничката група и професионализирање на работата на жените во Собранието на Република Македонија.

Претседателката на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ, Благица Ласовска истакна дека се продлабочува соработката на Унијата на жени со меѓународните организации.

-Историски успех за Унијата на жени е полноправното членство во организацијата на ЕПП која ни ги Ширум ни ги отвора вратите за меѓународна соработка. Изразив благодарност за средбата со претседателката на организицијата на жени при ЕПП во Собранието, конструктивниот разговор и огромната поддршка од страна на претседателката на организацијата на жени, вели таа

ВМРО-ДПМНЕ ја продлабочува соработката со Конрад Аденауер, во наредниот период соработката ќе се прошири на ниво на Извршен комитет на Унијата на жени и претседателките на Општинските комитети на Унијатата на жени, додаде претседателката на Унијата на жени.

После победата на ВМРО-ДПМНЕ, потенцираше Ласовска ќе се отворат вратите за квалитетни и успешни жени во извршната власт, а што поголем број на жени во политиката толку поздраво и подемократско ќе биде нашето општество.

Денес на настанот на работилницата за Гласот на жените во пратеничката група и професионализирање на работата на жените во Собранието на Република Македонија, се обрати и Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

„Осoбено ме радува што овој проект и соработка се одвива под покровителство на нашите партнери а тоа е десничарскиот институт Конрад Аденауер и со срдечна помош и иницијаторство на Јоханес Рeи чија активност е за вреднување и поздравување“, додаде Мицкоски.

Мицкоски појасни дека дебатата за улогата на жените во политиката преставува чекор напред во долгогодишната борба за нејзините права и позиции кои доживуваат унапредување. Оваа дебата особено значење наоѓа на Балканот место каде рушењето на стереотипи и предрасуди е насушно потребно но и регионот каде се забележува значеен напредок споредено со годините нананазад.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.