Mon. Jan 13th, 2020

А Г О Р А

ВЕСТИ, ИСТРАЖУВАЊА И АНАЛИЗИ

СДК: ТРАГАЧИТЕ ПО ЗЛАТО РАСКОПУВААТ НИВИ ВО ДЕБРЦА ОТИ ОВЧАРИТЕ ЗА МАЈТАП ИМ ОСТАВААТ ЗНАК НА КАМЕН


Овчари во Дебрца од забава длабат знак на камен на нивата каде што го чуваат стадото, а потоа на трагачите по злато од блиското село им јавуваат за тоа. Тоа за копачите бил доказ дека на тоа место има злато и ја раскопуваат целата нива, но ништо не наоѓаат.

За ова знаат и охридски археолози, бидејќи и кај нив се јавувале луѓе од овој крај со информација дека на некој камен имало чуден знак, што за нив било доказ дека под него се крие злато.

Целиот текст можете да го прочитате тука.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.